Etyeki mesék

FETZER PINCE


Fetzer Csaba és felesége a legjobb példa arra, hogyan vonzza magához egy-egy jól sikerült bor az embereket: a bor nemcsak közösségformáló, hanem életformáló erő is egy pont után. Fetzerék a kilencvenes évek végén egy sárospataki étteremben találkoztak először etyeki borral. A remekbe szabott húsleves és rántott hús mellé a pohárnok egy 1997-es Báthori Chardonnay-t ajánlott. A család igencsak elcsodálko-zott, hogy egy számukra ismeretlen borvidékről származó bort kínálnak Tokaj- Hegyalján.
E borélmény után rendszeresen kijártak Etyekre borokért. Megismerték a helyieket, megkedvelték az idős sváb vincellér, Schmidt Gyula bácsi borait, és egyszer csak azon kapták magukat, hogy kezdenek etyekivé válni. Végül 2000-ben költöztek Etyekre, és a családi ház mellé vásároltak egy romos pincét az Öreghegyi úton. A leg¬nagyobb feladatnak az elhagyatott, víz alatt álló pince felújítása bizonyult. Időközben összebarátkoztak a korábban az év borászának választott Báthori Tiborral, aki már az első évben sauvignon blanc és vegyes fehér mustot szerzett a háziaknak, hogy akkor „nosza, tessék bort készíteni belőle"! Fogták a fejüket a háziak, hiszen ugyan nagy borkedvelők voltak, de a borkészítéshez nem sokat értettek. Szereztek használt fahordókat, rozsdamentes söröshordókat, és a barátok, valamint könyvek és az inter¬net segítségével nekiálltak bort készíteni. Báthorinak tetszett az eredmény, és a borok a borvidéki borversenyen is aranyérmet szereztek. Az utóbbi években már saját ötleteit


próbálgatja a gazda, a fahordós iskolázású borokat akarja visszahozni a jövőben az etyeki boréletbe. Keresi a megújulás, a fejlődés lehetőségeit. Egyelőre felvásárolt szőlőből készít borokat, igyekszik a terméskorlátozásra is figyelni. A következő hagyo¬mányos etyeki „sváb" fajtákkal kísérletezik: piros szlanka, vegyes fehér, pölöskei muskotály. Felvásárol még chardonnay-t, királyleánykát, szürkebarátot, juhfarkot. Alapvető célkitűzése a régi „sváb" fajtákból egy könnyed, kvaterkázós, beszélgetős, tiszta, jó ivású bor elkészítése. Ezt valósítja meg már évek óta „Svábbor" (65% piros szlanka-35% pölöskei muskotály 2006-ban) nevű tételével. A „Svábbor" az etyeki asz¬tali bor archetípusa, valami hasonlót kortyolhattak nagyapáink a lugasokban. Nagyjából évi 1000 palacknyi bor készül el a kis családi pincében, a szőlő egy részét előzőleg Orosz Gyulánál dolgozza fel. Tiszta borok születnek a Fetzer Pincében, az előrelépés a komolyabb hozamkorlátozástól, a saját ültetvényektől várható.

SVÁBBOR 2006 **/***
KIRÁLYLEÁNYKA 2006 **
CHARDONNAY 2006 **(+)
ETYEKI JUHFARK 2007 * * * (-)

FETZER PINCE
2091 Etyek, Öreghegyi út, 2025 hrsz.
Levelezési cím: 2091 Etyek, Szabadföld u. 21.
Telefon: 70/311-0169
E-mail: info@fetzerpince.hu
A birtoknak nincs saját szőlőültetvénye, az évenkénti szőlőfelvásárlás változó.

Szittnyai Zalán