Az észtek legfiatalabb LEADER csoportja látogatott el térségünkbe

Tapasztalatcsere és közös gondolkodás


Kulturális es természeti értékeket mutattak meg az észt vendégeknek

VÁL, CSAPDI, TABAJD, ALCSÚTDOBOZ, ETYEK — Újabb észt csoport érkezett hazánkba, hogy megtekintse Bicske és környékének kulturális és természeti értékeit.

Az IDA-HARJU a legfiatalabb LEADER cso-port Észtországban. 2009-ben alakult meg 4 önkormányzat, 8 vállalkozás és 17 nonpro-fit szervezet együttműködésével. A Tallin közeli Harju megye keleti részén található térségnek 17 ezer 500 lakosa van.

- Tiina Sergo, a munkaszervezet vezetője tapasztalatcsere és esetleges jövőbeni együttműködés reményében keresett meg néhány hónappal ezelőtt - mondta Szendrői Júlia, a Völgy Vidék LEADER Iroda vidékfejlesztési irodavezetője. - Olvasott rólunk az Európai Vidéki Hálózat honlapján, és úgy vélte, hogy térségeink, célkitűzéseink hasonlóak.

Az IDA-HARJU évente tanulmány-utat szervez, és ezúttal a Völgy Vidék LEADER akciócsoportot látogatták meg. Vendéglátóik az elmúlt napokban a 18 tagú csoport számára két és félnapos programot szerveztek. Az észtek ennek során találkoztak az egyesület tagjaival, és a munkaszervezet szakembereivel megvitatták az együttműködési lehetőségeket. A magyarok ezenkívül bemutatták nekik a térség kul-turális, természeti értékeit. - A látogatás során vendégeink betekintést nyerhettek a környék turisztikai kínálatába - mondta Szendrői Júlia.

Az észtek először grillvacsorán vettek részt a Völgy Vidék Közösség nyolc tagjával egyetemben egy lovasberényi szállodában. Ennek során elhangzott egy prezentáció a Völgy Vidék térségről, az akciócsoportróls a magyarországi támogatási rendszerről dr. Molnár Balázs előadásában, majd az észt munkaszervezet-vezető bemutatta térségüket, csoportjukat, stratégiai célkitűzéseiket, programjukat. Elmondta, hogy ők is partnereket keresnek nemzetközi kapcsolatok építéséhez, közös projektek tervezéséhez. A magyarok ismertették a folyamatban levő és a tervezett projektjeiket, keresvén a közös program lehetőségét. Leginkább a közösségi videó módszerrel tervezett túraútvonalas projekt nyerte el a vendégek tetszését.

A közös programtervezést a marton- vásári Beethoven- és az óvodamúzeum megtekintése követte, valamint egy séta az arborétumban. Az éhséget egy tordasi csárdában csillapították helyi készítésű lekvárkóstolással, s az utazók megtekintették egy lovarda nyertes projektjét is, amelyet Lezsák Levente zenés lovas bemutatója színesített. Az éjjelt zseblámpás kirándulás tette izgalmassá, másnap pedig Csabdi Lovaszugoly lovardája került sorra, amit szintén egy nyertes pályázatból fejlesztettek. A sorból nem maradhatott ki a tabajdi Mezítlábas Park és az alcsútdobozi golfozás sem. Az ebédre Etyeken került sor egy városi sétával egybekötve, s még borkóstolót is tartott számukra a nyertes projektből fejlesztett Fetzer Pince. Itt írta alá Tiina Sergo az MNVH pályázathoz szükséges szándék-nyilatkozatot, amely három fő háromnapos észtországi fogadásáról szól.

Az oldalt összeállította:Temesvári Márta